Да наемеш виртуален офис

Наем на офис в центъра на столицата, поддръжка на административен персонал, оборудване, консумативи... За повечето малки или стартиращи фирми подобен вид разходи е непосилен или неоправдан. Не са рядкост и чуждите дружества, които предпочитат първо да разучат пазарните възможности в страната и едва след това да инвестират и в персонал и собствена сграда. Отскоро компании с подобен проблем могат да потърсят разрешение в услугата виртуален офис. Няколко фирми вече я предлагат и в България, като приемат входящите повиквания и поща на своите клиенти, пренасочват обажданията им или им предоставят за няколко дни работни пространства. Въпреки че отчитат годишен ръст на бизнеса си от около 20%, повечето подобни компании споделят, че все още услугата им се ползва ограничено, тъй като не е достатъчно популярна в страната.

Началото

"Идеята за старта ни бе подсказана от клиентите в адвокатската кантора на мой приятел. Част от предприемачите, които регистрираха нови фирми тогава, споделяха, че стартират бизнеса си от домашен адрес, тъй като все още нямат възможност да си наемат офис и персонал", разказва Кирил Попов, мениджър на фирма "Виртуален офис", която предлага едноименната услуга само на територията на София от около три години. Първият им клиент е българин от чужбина, който вече е ползвал подобен офис зад граница.

"След това беше много трудно, докато успеем да наберем първите няколко фирми. Българските предприемачи не знаеха какво представлява тази услуга и не се доверяваха лесно. Затова и повечето от тях, преди да подпишат договор, искаха да ни посетят на място. Така бяха спокойни, че съществуваме реално и не сме измамници", спомня си Попов. Първите доволни клиенти след това им водят нови. Сега "Виртуален офис" обслужва над 100 компании.

Отскоро на българския пазар оперира още един играч - мултинационалната Regus Group. "След като България стана член на ЕС, страната се превърна в една от предпочитаните дестинации за разширяване на бизнеса на европейските компании. Същевременно българските фирми ще се нуждаят все повече от професионална работна среда, за да разширяват своя бизнес. Навлязохме на българския пазар, защото в момента има голямо търсене", обясняват от Regus. Компанията работи в 400 града в 70 страни по цял свят. А пазарното й предимството пред локалните играчи е, че много от клиентите й са чужди компании, които вече са ползвали услугите й в други страни и са наясно с тях.

Виртуален офис предлагат още няколко локални играча, като например фирма "Василиани". Повечето от тях обаче признават, че все още нямат реални клиенти, а по-скоро само запитвания какво точно предлагат.

Обадете се по-късно

Обикновено стандартната услуга, която предлагат виртуалните офиси на своите клиенти, е приемане на входящи повиквания, получаване и изпращане на факсове и електронна поща, приемане на обаждания от оператор и отдаване на офиси под наем за определен кратък период от време. Цената е твърда такса на месец.

От Regus не уточняват цените на предлаганите услуги с аргумента, че всяко запитване е строго индивидуално и ценообразуването зависи от конкретните изисквания и нужди на клиента. Поясняват, че стандартната услуга виртуален офис се предлага за 159 лв. на месец. Наблюденията на Попов от "Виртуален офис" са, че най-често фирмите имат нужда от личен телефонен номер и адрес (98 лв. на месец), както и данъчен адрес за НАП, регистрация на дружество и оператор, който отговаря с името на съответната фирма (155 лв. на месец). Той допълва, че повечето фирми ползват услугата между шест месеца и година. Това е времето, за което проучват пазара и преценяват дали има смисъл да развиват компанията в София и да пристъпят към инвестиция в собствени служители и офис. Други предприемачи от провинцията пък използват услугата, за да могат да поставят на визитките си и софийски координати. Повечето им клиенти са компании производителки, чиято дейност е в страната, но имат клиенти или искат да стъпят и на пазара в столицата.

От "Виртуален офис" подчертават, че нямат клиенти офшорки. Предлагат и наем на зала за срещи само на клиенти, които ползват някоя от останалите им услуги. Имали са и единични запитвания за предоставяне на офис помещение, но отказват, тъй като не са застраховани от опасността да попаднат на фирми фантоми.

За често пътуващите по бизнес или за мобилни служители Regus е разработила и програма, наречена "Бизнес свят карта". Те могат да си резервират обзаведен офис за определено време на всяко от местата, където компанията развива своята дейност. Така те имат достъп до професионални работни места в един от 950-те центъра на Regus по света.

Ограничен пазар

Първоначалната инвестиция за старта на виртуален офис се възвръща за срок от две-три години, споделя Попов. Но според него печалбите не са големи, а и обемът на бизнеса му все още е малък - около 10 хил. лв. годишно. Той отчита ръст на бизнеса от около 20% годишно.

От Regus се въздържат да коментират колко към момента са клиентите им в страната, но уточняват, че все още "обучават" българския пазар в предимствата на това да аутсорснеш работното място. На глобално ниво компанията обслужва около 400 хил. клиента на ден. Акциите на Regus Group се търгуват на фондовата борса в Лондон, а печалбата й за миналата година възлиза на над 860 млн. британски лири.

Василий Василев, съуправител на "Василиани", пък е убеден, че услугата виртуален офис в България тепърва ще се търси заради все високите цени на офис наемите и все по-осезателната липса на квалифицирана работна тъка.

От Ню Йорк до Токио

Услугата виртуален офис е сравнително нова не само в България, но и в световен мащаб. Предлага се от около десетина години, но приходите на компаниите в сектора, които са основно британски и американски, с всяка изминала година нарастват. Например Regus Group отчете около 27% ръст на печалбата си, а мениджърите й заявиха, че очакват бизнесът им да се разрасне след финансовата криза. Логиката е, че за да оптимизират разходите си, все повече компании ще закриват част от представителствата си в чужбина и ще се ориентират към аутсорсинг на тези работни места. Така спестяват от разходи за наем и поддръжка на офиси, както и от заплати.

Източник: capital.bg