Колко струва да живееш в София под наем?

В началото на учебната година в София пристигат учениците и студентите.

Докато една част се настаняват срещу символичен наем в общежитията в Студентски град, другите наемат квартири, цените на които никак не са ниски.

Поради големия поток към София (всяка година столицата ни увеличава населението си с над 40 хил. души) търсенето на квартири е много голямо. Предлагането на жилища под наем също е най-голямото в България, но никъде другаде те не са толкова скъпи. Наемите на жилищата в София се определят преди всичко от две неща – от големите им и от това къде са разположени.

Цената на наемите в столицата обаче започва от 200-300 лв. на месец (най-често за наемане на стая). Най-скъпи естествено са квартирите разположени в централната част на града, където за 200 -300 евро можете да наемете обзаведено таванче или едностаен апартамент. Много често условието за наемане на такова жилище е в него да живее само един човек, като цените са малко по-ниски, но условията- не винаги са приемливи.

За сумата от 200-300 евро вместо едностайна квартира в центъра можете спокойно да наемете обзаведено двустайно жилище в по-отдалечените квартали на София, като напр. Люлин. Кварталът е с предимно панелни блокове, но пък с метрото имате доста удобен транспорт до центъра.

В близките квартали до Студентски град (Мусагеница, Дървеница, Дианабад и Младост1 и 2), квартирите също не са евтини, заради близостта до ВУЗ-овете и удобния транспорт до тях. Минималните цени в тях са 250-350 евро.

И все пак, дошли сте тук и нямате никакви намерение да си ходите- квартира трябва да си намерите. Най-голямото улеснение, което можете да ползвате, са многобройните сайтове или агенции, предлагащи да ви намерят мечтаната квартира не за седмица или ден , а за един-два часа.

Тук обаче идва една от най-големите изненади за всички, които в последно време не са си търсили квартира. Оглеждате дадена квартира, която ви харесва, наемът е относително поносим и има възможност да вземете някой да живее с вас.

За да влезете във владение на новото си жилище обаче трябва в повечето случай да платите е наема за месеца предварително, един наем депозит и комисионна, в размер на половин или цял наем за агенцията.

В последно време агенциите започнаха да искат определена такса и за оглед на съответното жилище. Проблемът е, че дори и да не харесате нито едно от показаните ви жилища, ще трябва да я заплатите.

Ако това е прекалено много за вас, можете да наемете жилище в някой от близките до София градове като Перник, Своге или Елин Пелин. В тях наемите гарантирано са много по-ниски, но ще трябва да пътувате всеки ден по половин час до София.

Източник: Profit.bg